Çatlak ve yarıklar genellikle tabakalanma ve klivaj yüzeylerini kesen ve daha çok dayanıklı kayaçlarda meydana gelen yapılardır.Çatlaklar çoğunlukla belli bir düzen içinde gelişirler.Birbirine paralel olarak gelişen çatlaklara çatlak takımı , birbirini kesen iki veya daha fazla çatlak takımına ise çatlak sistemi adı verilir. Oluşum mekanizmalarına göre iki ana gruptadırlar.
1-) Jeolojik olaylardan kaynaklanan çatlaklar ( Tektonik kökenli çatlaklar ):
Jeolojik deformasyonlara bağlı olarak gelişen çatlaklardır ve iki ana grupta toplanır.
a-)Tansiyon (germe) çatlakları : Tansiyon çatlakları kayaca etkiyen tansiyon ( germe , uzatma ) kuvvetlerine dik veya basınç (sıkıştırma) kuvvetlerine paralel bir yönde gelişen çatlaklardır. Örneğin doğu-batı yönlü germe (tansiyon) veya kuzey-güney yönlü basınç kuvvetlerinin etkisi altında bulunan bir granit örneğinde meydana gelen tansiyon çatlakları kuzey-güney yönünde uzanır ve bu çatlaklar deformasyon elpsoidi denen şeklin küçük eksenine paralel olacaktır .
b-)Makaslama (kesme) çatlakları : Deformasyon elipsinin küçük ekseniyle 45 dereceden dha küçük açılar yapan ve tansiyon çatlaklarına göre az çok simetrik olan çatlaklardır. İki makaslama çatlağının kesişmesiyle oluşan dar açı genellikle 50-60 derece arasındadır.
Makaslama ve tansiyon çatlaklarının deformasyon elipsi üzerinde gösterilişi
Kıvrımlarda görülen çatlak türleri
doldurulan tansiyon çatlaklarına gerilme bereleri denir.
2-)Jeolojik olaylardan kaynaklanmayan çatlaklar ( tektonik kökenli olmayan çatlaklar ):
a-) Kuruma çatlakları : Özellikle killi ve sulu alanlarda suyun buharlaşmasıyla meydana gelen kuruma ile oluşan çatlaklardır.
b-) Soğuma-büzülme çatlakları : Özellikle magmatik kayaçlarda , magmanın soğumasına bağlı olarak gelişen çatlaklardır. Bazalt ve dasitlerde görülen sütunlu yapılar tipik örneklerdir.
c-)Basınç azalması sonucu oluşan çatlaklar : Herhangi bir kayaç kütlesinin üzerinde etkili olan veya onu dengede tutan basıncın kalkması veya azalması sonucu oluşan çatlaklardır.